TINTA D’AMBROSIA

Els dies 18 d’abril, 9 de maig i 6 de juny us presentem tres sessions dedicades a la poesia. Tres dies de celebració de la bellesa i la força de la paraula, en els quals brindarem amb la tinta d’ambrosia d’Ausiàs March, Maria Mercè Marçal, Blai Bonet o Josep Carner. Tal com brinden els déus.

Això és una història oral de la poesia catalana. Hem volgut construir un contracànon efímer i volàtil que agafi molts segles, territoris i parles diferents per mostrar la potència i varietat de la nostra tradició versificadora, un dels nostres grans tresors culturals. La poesia dita, quan arriba per les orelles, quan la veu arrenca el vers de la plana i el fa deixondir-se i voleiar, quan el poema desplega accents, rimes i ritmes en l’espai i l’ocupa. La poesia feta clam, crit, pregària, lament, declaració. La poesia viscuda i sentida col·lectivament, compartida. Tornar-nos a trobar per escoltar els millors versos.
Martí Sales

La paraula és, en mans d’aquells que més se l’estimen, els poetes, l’eina expressiva que menys necessita per arribar més lluny. Pot viatjar pel temps i l’espai, pot rescatar emocions, olors i tactes, despertar sensacions ocultes, pensaments imprevistos. Poques coses en aquest món material ens ofereixen tant a canvi de tan poc com la paraula. En un breu poema en l’espai més petit, la paraula explota amb totes les seves capacitats.
La paraula va ser i és abans que res, la paraula dita, dita en veu alta o a cau d’orella, per un mateix o a crits, al carrer, a la plaça i també al teatre. Durant tres nits úniques, ens permetrem el luxe de viatjar amb les paraules que poetes de tots els accents de la llengua catalana ens han anat deixant sobre el paper des de fa segles fins a fa pocs dies, perquè sí, pel gust de fer-ho. El gust que algú llegeixi per a nosaltres. Actors i actrius de tots els territoris, ens regalaran amb les veus més diverses la magnifica tria de poemes que ha fet en Martí Sales. En Pep Cortés, la Isabel Rocatti, en Xavi Francès i la Raquel Ferri ens llegiran els poemes de la seva terra valenciana. Na Laura Aubert, en Xavi Frau, na Catalina Solivelles i en Biel Mesquida ens portaran a Mallorca i retornarem del viatge tornant a Catalunya amb en Jordi Boixaderas, la Míriam Iscla, l’Eduard Farelo i la Rosa Renom. Per no perdre’ns pel camí,la María Arnal i en Marcel Bagés ens ajudaran a seguir el rastre de molles de la paraula amb la forma més popular i antiga: la cantada. A mi, i a tots aquells que vinguin, ens espera la fortuna d’acompanyar-los tots i de passar tres nits envoltats de poetes, actors i músics, quin plaer!
Pau Carrió
ep008235_2
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s